Ransomware blijft toenemen in 2017

Ransomware is criminele software, vergelijkbaar met een virus. De ransomware versleutelt uw persoonlijke bestanden en vraagt u losgeld in ruil voor een digitale sleutel waarmee u de bestanden weer kunt herstellen. Ransomware wordt als virus verspreid, zoals via een bijlage in een e-mail, een bezoek aan een kwaadaardige websites en of een geïnfecteerde USB-stick.


Open niet zomaar mail-bijlages van onbekende afzenders

We raden u aan geen bijlages te openen in berichten van personen of instanties die u niet kent. De laatste tijd gaat het om emails met in het subject-veld de naam “factuur’ met een volgnummer, bijvoorbeeld ‘Factuur 211927’. Als bijlage wordt een zip-file met een nummer meegestuurd. Als u deze bijlage opent, wordt het virus actief.

Wat doet het ISSC en wat kan ik zelf doen?

De actuele ransomware e-mails zijn afkomstig van een Oostenrijkse e-maildomein: <aon.at>. We hebben dit domein inmiddels geblokkeerd waardoor de e-mails door het spamfilter in uw junkmail gegooid worden. De verzender kan echter eenvoudig zijn domein wijzigen waardoor de e-mail weer ongefilterd kan worden doorgestuurd.

De berichten worden steeds geraffineerder en zijn niet eenvoudig te herkennen. Bij de Fraudehelpdesk (externe website) vind u meer informatie en actuele voorbeelden . Neem bij twijfel contact op met de ISSC Helpdesk op telefoonnummer 8888. Wij kijken graag met u mee.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kunt u ransomware op dezelfde manier voorkomen als 'gewone' virussen. Pas op met:

  • bijlagen (attachments) in e-mails. Open nooit zomaar een bijlage van een onbekende afzender, vooral met de inhoud van zip-files en let goed op de extensie van bestanden. Als een bestandsnaam bijvoorbeeld eindigt op .pdf.exe is het géén pdf-bestand, maar zal deze vrijwel zeker een virus bevatten. 

  • internetlinks in e-mails van onbekende afzenders. Klik niet op de link, maar bezoek sites van bekende instanties of social media alleen door de link zelf in te tikken of via uw eigen favorieten.

Zorg ook thuis dat u geen losgeld hoeft te betalen om vernielde bestanden te herstellen:

  • Maak regelmatig back-ups van bestanden op uw thuiscomputer.

  • Zorg dat de software op uw thuiscomputer up-to-date is.

  • Zorg voor goede en actuele antivirus software bescherming op uw thuiscomputer. Geen enkel antivirus programma kan 100% zekerheid bieden tegen nieuwe malware, maar u mag wel verwachten dat gerenommeerde programma’s u zo snel mogelijk beschermen.

Laatst Gewijzigd: 14-02-2017